Hoeveel verbruikt een gashaard?

Heel wat mensen die op het punt staan om een gashaard te kopen, hebben vragen over het verbruik. Want dit toestel heeft natuurlijk aardgas nodig om warmte te creëren.

Om u een idee te geven van het verbruik, maken we een korte berekening van de stookkosten. Let wel op: dit is een voorbeeld. Het gemiddelde gasverbruik is afhankelijk van verschillende factoren.

Een berekening van de verbruikskosten

Stel dat we een sfeerhaard op gas hebben met een vermogen van 4 kW. Die verbruikt ongeveer 0,5 m³ gas per uur.

Wanneer we op een doorsnee avond de gashaard opzetten van 18:00u tot 22:00u, dan verbruiken we tijdens deze vier uur zo’n 2 m³ aardgas (of 4u x 0,5 m³/u).

De huidige gasprijs in België ligt rond de €0,05/kWh. Ons verbruik staat echter in m³. We moeten dus even omrekenen. Voor de omzetting van kubieke meter naar kWh vermenigvuldigen we het gasverbruik met 11,6 (voor rijk gas). Op een avond verbruiken we dus 23,2 kWh.

Dit komt neer op een stookkost van €1,16.

Samenvatting

  • Stooktijd: 4 uur
  • Vermogen gashaard: 4 kW
  • Verbruik gashaard: 2 m³ gas (of 4u x 0,5m³/u)
  • Verbruik in kWh: 23,2 kWh (of 2 m³ x 11,6)
  • Huidige gasprijs België: €0,05/kWh
  • Stookkosten: €1,16 (of 23,2 kWh x €0,05/kWh)

Wat bepaalt het verbruik van mijn gashaard?

De kans is groot dat de stookkosten van uw gashaard afwijken van bovenstaande voorbeeld. Want er zijn immers verschillende factoren die een invloed hebben op het verbruik:

  • Het vermogen van de haard. Een toestel van 3 kW is natuurlijk zuiniger dan eentje van 7 kW.
  • De gewenste temperatuur. Wanneer u de woonkamer wil verwarmen tot 22 °C, is er een hoger verbruik dan wanneer u een temperatuur van 20 °C instelt.
  • De technologie. Sommige modellen zijn zuiniger dan andere, omdat ze enkele gasbesparende functies hebben (ionisatiepen, modulerende vlam, enz.)

Nieuwe toestellen zijn zuiniger

Goed nieuws; moderne gashaarden zijn veel zuiniger dan oudere modellen. Ze hebben namelijk diverse technieken om het verbruik te verlagen, zoals een elektronische ionisatiepen , een waakvlam die na 5 dagen zonder gebruik uitvalt en een modulerende brander (Ecowave). Dat is nog een van de redenen om een oude gashaard te vervangen door een nieuwe.