De legrichting van parket bepalen

Bij de aankoop van parket moet u allerlei keuzes maken: de houtsoort, het soort planken (samengesteld of massief), de afwerking (olie of vernis) …

Daarmee stopt het niet. Want bij de plaatsing moet u nog een legrichting kiezen. Dat is een belangrijke knoop om door te hakken, want de legrichting bepaalt mee de uitstraling van het interieur.

Om deze keuze eenvoudiger te maken, sommen we enkele aandachtspunten op:

Kijk naar de lichtinval

Neem eerst een kijkje naar de ramen in de kamer. Meestal is er één raam die de overgrote meerderheid van het licht binnenlaat. In dat geval plaats u het parket in de richting van de lichtinval. Dan zijn de groeven minder zichtbaar en ogen de planken langer.

Heeft u meerdere ramen met dezelfde hoeveelheid lichtinval? Gebruik dan een van onderstaande technieken om de legrichting van het parket te bepalen.

Horizontaal – de kamer verbreden

Lichtinval is een belangrijke factor voor de ideale legrichting. Maar u mag hier gerust van afwijken. In een erg smalle kamer is het bijvoorbeeld interessanter om de planken in de breedte te leggen. Dan lijkt de ruimte breder.

Verticaal – diepte creëren

Sommige kamers zijn vrij breed, maar niet erg diep. In dat geval raden we aan om een verticale legrichting te kiezen. Door het parket in de lengte te leggen, oogt de kamer dieper dan ze werkelijk is.

Diagonaal – de ruimte vergroten

Heeft u al een scheve legrichting overwogen? Met een diagonale plaatsing lijkt de kamer in één klap breder en dieper. Bovendien ontstaat er zo een mooie verbinding tussen andere ruimtes in huis.

Vaak kiest men voor een hoek van 45 graden. Maar u kunt ook voor een kleinere leghoek kiezen – al is het maar 10 graden.

Advies nodig?

Twijfels? Vraag gerust advies. Een medewerker komt graag naar u thuis om de ideale legrichting van het parket te bepalen. Contacteer ons voor meer informatie.