pp-haard-parket-zwart

Een houtkachel schoonmaken stap voor stap

Net zoals alle andere toestellen in huis, heeft een houtkachel onderhoud nodig. Dat is helemaal niet zo moeilijk. Zeker wanneer u onderstaande stappenplan voor een kachelschoonmaak volgt.

Afkoelen

Laat de kachel eerst afkoelen voordat u met de schoonmaakbeurt start. Het metaal moet koud zijn, zodat u zich niet verbrandt.

Asresten verwijderen

Een laagje as op de bodem kan geen kwaad. Het werkt namelijk isolerend. Zo blijft de haardbodem en vloer eronder iets koeler.

Maar soms ligt er net iets te veel. In dat geval kunt u de aslade leegmaken of wat as van de bodem verwijderen. Doe dit afval steeds in een metalen emmer, want zelfs een dag na het stoken kunnen er nog gloeiende deeltjes tussen de assen liggen.

Als u zeker bent dat alles afgekoeld is, kunt u de assen bij het huishoudelijk afval deponeren. Ze zijn ook bruikbaar als meststof in de tuin – maar enkel als het as afkomstig is van proper, onbehandeld stookhout.

Glas kuisen

Is er weinig aanslag op de ruiten? Dan is een schoonmaakbeurt met heet water en krantenpapier voldoende. Uiteraard kunt u ook een vochtige doek gebruiken.

Soms ontstaat er hardnekkige aanslag op het kachelglas. Bijvoorbeeld door een onvolledige verbranding of het stoken van vochtig hout. In dat geval is een speciaal onderhoudsproduct aangewezen; glasreiniger voor keramisch glas.

Heeft u een schoonmaakmiddel gebruikt? Spoel dan na met proper water. Anders kunnen de resten van het kuisproduct sporen achterlaten op het glas wanneer u de kachel weer aansteekt. Wij raden steeds aan om het product niet rechtstreeks op het glas aan te brengen, maar op een propere pluisvrije doek of vod en dan op het raam. Anders kan dit na verloop van tijd uw dichting beschadigen.

Buitenkant schoonmaken

Na het reinigen van de binnenkant is de buitenkant aan de beurt.  We raden aan om het frame schoon te wrijven met een vochtige doek. Bij hardnekkig vuil kunt u een mild schoonmaakmiddel gebruiken. Test dit eerst op een niet-zichtbare plek.

Schoorsteen reinigen

De schoorsteen is een belangrijk onderdeel van een houtkachel. Want hierlangs wordt alle rook afgevoerd. In die rook zitten roet en andere vervuilende stoffen. Die zetten zich vast aan de binnenkant van de schoorsteen. Om een schoorsteenbrand te voorkomen, raden we aan om minstens één keer per jaar een controle te laten uitvoeren door een schoorsteenveger.