pp-haard-parket-zwart

De tijdloze charme van visgraat parket

De meeste mensen gaan voor traditionele rechte planken wanneer het op houten vloeren aankomt. Toch is het visgraat parket een waardig alternatief. Waarom? Dat leest u in dit artikel.

Een visgraat vloer: terug van weggeweest

Vroeger zagen we visgraat parket vooral terug in kastelen, kloosters en herenhuizen. Want het complexe patroon straalt klasse en elegantie uit.

De laatste jaren is het terug aan een opmars bezig. Visgraat parket is hipper dan ooit. Deze vloer past dan ook in elke woonstijl, gaande van klassiek tot modern. Het patroon geeft een flinke dosis karakter aan elke ruimte.

Wat is visgraat parket?

Een visgraat parket bestaat uit langwerpige massieve planken – meestal uit eikenhout. De planken worden tegen elkaar gelegd in een V-vorm. Zo ontstaat er een duidelijke ‘pijl’ in de vloer.

Dit legpatroon mag u niet verwarren met de Hongaarse punt. De planken van een visgraat vloer zijn rechthoekig, die van een Hongaarse punt zijn parallellogrammen. Ze liggen in een hoek van 60°, waardoor er één rechte lijn ontstaat waar beide planken elkaar raken.

Tip

Bent u fan van visgraat parketvloeren? Dan geven we nog enkele tips mee:

  • Leg het patroon in de breedte om de breedte van de kamer te accentueren, en in de lengte om de diepte in de verf te zetten.
  • Net zoals bij klassiek parket is een droge, effen ondergrond nodig (eventueel met een onderparket).
  • Stem de afmetingen van de planken af op de grootte van de ruimte. Een XL-formaat visgraat parket in een kleine hal is niet mooi.
  • Visgraat parket zelf leggen doet u best niet. Want een correcte plaatsing vereist de juiste vakkennis. Laat dit dus over aan een vakman.
  • Deze parketsoort is ook geschikt voor vloerverwarming, daar er ook verschillende mogelijkheden zijn door de meerlaagse visgraatparket!
  • De vloer kan van muur tot muur lopen, of met een smalle, rechte plankenstrook als omranding.

Prijzen

Voor de kostprijs van een parketvloer in visgraat (inclusief plaatsing en afwerking) mag u rekenen op ongeveer 140 euro per vierkante meter.

Natuurlijk spelen ook de oppervlakte, afwerking, ondervloer… een rol. Wilt u een prijs op maat voor uw visgraat parket? Vraag een offerte onderaan deze pagina. We hebben tevens twee toonzalen in de provincie Antwerpen; eentje in Emblem (Lier) en eentje in Geel. Ook daar bent u altijd welkom voor een offerte.