pp-haard-parket-zwart

Alles wat je moet weten over het rookgaskanaal

Het rookgaskanaal is waarschijnlijk het meest onzichtbare onderdeel van de installatie. Toch mag het niet ontbreken. Want deze rookafvoer vervult enkele belangrijke functies.

Waarvoor is een rookgaskanaal nodig?

Tijdens de verbranding van houtblokken of aardgas ontstaat er rook en hitte. Het rookgaskanaal voert die af naar buiten.

Toestellen met een gesloten verbranding halen via dit kanaal ook zuurstof uit de buitenlucht.

Enkele of concentrische rookkanalen

Voor onze gashaarden en gaskachels gebruiken we concentrische rookkanalen. Dat zijn twee buizen in één. Via de ene buis wordt verse lucht aangevoerd, via de andere rookgassen afgevoerd.

Bij houtgestookte toestellen is een enkelwandige buis voldoende.

Hittebestendigheid

Het rookkanaal van een houtkachel moet temperaturen tot wel 600 °C weerstaan. Niet elk materiaal is hiervoor geschikt. Aluminium of zink zou bijvoorbeeld smelten. We kiezen dus voor gecoate stalen kachelbuizen. Die kunnen erg hoge temperaturen aan.

In principe mag het rookgaskanaal van een gashaard minder hittebestendig zijn, omdat die een iets koelere werking heeft dan een houtkachel.

Plaatsing

Een rookgasafvoer kan op verschillende plaatsen gemonteerd worden. Is er een bestaande schouw? Dan verwerken we hierin het rookkanaal.

Helaas is dat niet altijd mogelijk. Soms moeten we een nieuw rookgaskanaal plaatsen in een plat dak, een schuin dak of door de gevel. De hinder tijdens dit kap en breekwerk proberen we natuurlijk tot een minimum te beperken.

Lengte en diameter

Schoorsteentechnieken zijn complexer dan u denkt. Want de diameter en de lengte moeten op elkaar afgestemd zijn. Enkel zo is er een optimale trek.

Is de buis te breed, dan zal de rook te snel afkoelen en de trek verminderen. Bij een te kleine diameter kunt u niet op volle capaciteit stoken. Ook de lengte van het rookgaskanaal en de vorm (aantal bochten) spelen een rol.

Rookgasventilator

Bij houtkachels met te weinig trek, bijvoorbeeld door een te korte rookgasafvoer, is een rookgasventilator een oplossing. Dit toestel zorgt voor een negatieve druk in de schouw, waardoor het trekvermogen verbetert.

Wetgeving

Er zijn verschillende normen van kracht voor rookgasafvoeren van kachels en haarden. Zoals de positionering van schouwen en ventilatieopeningen (verdunningsfactor), materiaalkeuzes, enz. Uiteraard houden wij hiermee rekening tijdens het ontwerp van uw project.

Onderhoud

In tegenstelling tot cv-installaties is het periodiek onderhoud van individuele gashaarden of houtkachels niet verplicht. Toch is een regelmatige reiniging nuttig: het voorkomt defecten, het vermindert de stookkosten en het zorgt ook voor minder milieuverontreiniging.