pp-haard-parket-zwart

Wat doet een rookgasventilator?

Overweegt u om een houtkachel te kopen? Dan heeft u ongetwijfeld de term ‘rookgasventilator’ horen vallen. Maar wat is dat nu precies? En waarom heeft u dit toestel nodig? De antwoorden leest u in dit artikel.

Wat is een rookgasventilator?

Een rookgasventilator is een elektrische ventilator die op het uiteinde van de schoorsteen zit. Dit toestel zorgt voor een negatieve druk in de schouw, waardoor er een luchtstroom ontstaat van binnen naar buiten. Zo verbetert het trekvermogen van de schoorsteen.

5 voordelen

De installatie van een rookgasventilator is zeker het overwegen waard. U geniet van allerlei voordelen:

#1: Makkelijker vuur aansteken

Om een houtvuur aan te steken, heeft u voldoende zuurstof nodig. Die wordt aangevoerd door de ‘trek’ van de schoorsteen. Deze trek ontstaat door het temperatuurverschil tussen de warme schouw en de koudere buitenlucht.

In het begin is de schouw nog niet opgewarmd. Bijgevolg is er weinig trek. Dat maakt het aansteken van een houtvuur moeilijker. Een rookgasventilator verhelpt dit probleem.

#2: Minder rook

In een houtkachel moet u af en toe extra houtblokken toevoegen. Bij een slecht trekkende schouw zal er bij het openen van de kacheldeur rook in de woonkamer/eetkamer komen. Met een rookgasventilator is dat niet langer het geval.

#3: Efficiënter stoken

Vuur heeft verse lucht nodig. Een ventilator verbetert de toevoer van zuurstof voor een optimale verbranding. Het resultaat: een hoger rendement en een minder vervuilende uitstoot.

#4: Minder roet

Een niet-optimale verbranding – bijvoorbeeld door te weinig trek – produceert roet. Dankzij een rookgasventilator vermindert de roetvorming op de kacheldeur en de schoorsteenwanden.

#5: Oplossing voor te korte schouw

Om voldoende trek te creëren, dient een schouw een zekere minimum-hoogte te hebben. Wanneer het toestel bijvoorbeeld in een laag bijgebouw wordt geplaatst, is dit niet altijd evident. Ook daar biedt de rookgasventilator soelaas.

Wilt u een nieuwe kachel met rookgasventilator?

Contacteer ons voor meer informatie en een gratis offerte. Of bezoek een van onze toonzalen in Geel of Emblem. Onze kachelspecialisten helpen u graag verder.