pp-haard-parket-zwart

Waarom heeft parket uitzetvoegen nodig?

Een omhoogkomende parketvloer is een onaangename verrassing. Gelukkig zijn er allerlei maatregelen dit voorkomen. Zoals uitzetvoegen.

Parket leeft

Hout is een natuurproduct dat ‘leeft’. Onder invloed van schommelingen in de temperatuur en luchtvochtigheid zal het parket krimpen of uitzetten.

Dilatatievoegen vangen dit verschil op.

Stel u voor: er ligt parket in een kamer van muur tot muur. Door een wisselend binnenklimaat zetten de planken uit. Omdat er geen expansieruimte is, ontstaat er enorm veel spanning. Die spanning kan maar in één richting weg: naar boven. Het parket zal dus omhoogkomen.

Om dit probleem te vermijden, zijn uitzetvoegen noodzakelijk.

Waar moet een uitzetvoeg komen?

De uitzetvoegen voor het parket komen aan de binnenmuren. Met behulp van afstandsblokjes wordt er een kleine spleet tussen de planken en het metselwerk voorzien. Maak u geen zorgen: dankzij de plinten is deze voeg onzichtbaar.

Daarnaast is het een goed idee om uitzetvoegen te voorzien onder deuren tussen kamers. Op deze manier worden aparte ruimtes van elkaar ‘losgekoppeld’ en verkleint de kans op vervormingen.

Hoe groot moet de uitzetvoeg zijn?

Voor houten vloeren is een uitzetvoeg van minstens 10 mm vereist. Zo is er voldoende plaats om het uitzetten van de parketvloer op te vangen. Bij kleinere uitzetvoegen loopt u het risico dat de planken omhoogkomen.

Tips

Tenslotte nog enkele tips om het krimpen/uitzetten van parket in te tomen:

  • Vermijd grote temperatuurverschillen.
  • Haal een automatische luchtbevochtiger in huis om de luchtvochtigheid op peil te houden.