pp-haard-parket-zwart

Parket met olie of vernis: de voor- en nadelen

Bij de aankoop van parket moet u verschillende knopen doorhakken. Zoals de houtsoort, het formaat, de legrichting, enz. Heeft u trouwens al nagedacht over de afwerking? Want na de plaatsing krijg het hout nog een beschermlaag. Meestal is dat met olie of vernis.

Maar wat is nu het verschil? Wij zetten de voor- en nadelen op een rijtje.

Parket met olie

Geolied parket is en blijft een populaire keuze.

Bij deze afwerkingstechniek trekt de olie in de planken. Zo is de vloer verzadigd en verkleint de kans op vlekken.

Het grote voordeel van geolied parket is de grote keuze aan kleuren. Wilt u een houten vloer met een subtiele grijze toets? Dat is met parketolie perfect mogelijk.

Daarnaast is een geoliede parketvloer gemakkelijk te onderhouden. U kunt zelfs een stukje lokaal behandelen.

Toch heeft een parket met olie ook nadelen. Er is bijvoorbeeld een jaarlijks onderhoudsbeurt nodig met een aangepast product. Verder raden we deze afwerking niet aan in de keuken, tenzij u meerdere keren per jaar de vloer behandelt met onderhoudsolie.

Voor- en nadelen geolied parket:

  • Pro: veel kleuren mogelijk, onderhoudsvriendelijk, ook lokaal te behandelen.
  • Contra: jaarlijks onderhoudsbeurt nodig, niet ideaal voor keukens.

Parket met vernis

Parketvernis zorgt voor een afsluitende laag op de planken. Deze bescherming voorkomt dat vloeistoffen in het hout trekken.

Vroeger had gevernist parket een vrij blinkend uitzicht. Maar de vernislagen van tegenwoordig zijn heel mooi en mat. Het verschil tussen olie en vernis is dus nauwelijks zichtbaar.

Een belangrijk voordeel van deze afwerkingsmethode is de vlekbestendigheid. Een parketvloer met vernis is dus beter geschikt voor keukens en badkamers dan olie. Bovendien is deze vloer zeer makkelijk in onderhoud.

Helaas is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Want gevernist parket heeft enkele minpunten. Eerst en vooral is het iets duurder dan olie. Daarnaast moet u bij een beschadigingen de ganse oppervlakte opnieuw behandelen.

Voor- en nadelen gevernist parket:

  • Pro: vlekbestendig, makkelijk in onderhoud, ook geschikt voor keukens en badkamers.
  • Contra: iets duurder, bij beschadigingen het ganse oppervlak opnieuw behandelen.