pp-haard-parket-zwart

Het vermogen van een haard berekenen

Bij de aankoop van een nieuwe haard of kachel speelt niet alleen het ontwerp mee. Er zijn tevens enkele technische factoren om rekening mee te houden. Zoals het vermogen.

Aantal kilowatt

Het vermogen duidt aan hoeveel warmte een haard of kachel kan produceren. Die capaciteit drukken we uit in kilowatt (kW).

Het is belangrijk om het vermogen correct te bepalen. Want zowel een te laag vermogen alsook een te hoog vermogen hebben gevolgen:

  • Bij een te laag vermogen produceert de kachel/haard onvoldoende warmte om de ruimte op temperatuur te brengen.
  • Bij een toestel met een te hoog vermogen, zal u dit slechts kunnen gebruiken op halve capaciteit.
    • Gevolgen voor een gashaard: lage vlammen dus een minder gezellig vuurbeeld.
    • Gevolgen voor een houthaard: de temperatuur in de haard zakt tot onder het punt van secundaire verbranding (temperatuur waarop u CO gaat verbranden tot CO2) met een onvolledige verbranding tot gevolg. Hierdoor vormt zich roetaanslag op het glas van de haard en in de schouw.

Het kachel/haard vermogen berekenen

Onze verwarmingsspecialisten bereken graag het juiste vermogen voor uw haard of kachel. Ze houden rekening met volgende vraagstukken:

Wat is de verwarmingsoppervlakte?

Een kleine kamer is sneller warm dan een grote leefruimte. Dat heeft dus een invloed op het benodigde vermogen.
De grootte van de ruimte drukken we uit in kubieke meter. Want ook de hoogte speelt mee.

Hoe zit de isolatiegraad?

Warmte opwekken is één ding. Die warmte vasthouden iets anders. In een goed geïsoleerde woning heeft u een kachel of haard met een lager vermogen nodig dan in een niet-geïsoleerd gebouw.

De isolatiegraad is van toepassing op de volledige bouwschil: muren, daken, vloeren en ramen. Het EPC-rapport geeft hierover meer informatie.

Dient de haard/kachel als hoofd- of bijverwarming?

In supergeïsoleerde nieuwbouwwoningen kan een kachel of haard perfect dienen als hoofdverwarming. Maar vaak is er nog een ander systeem aanwezig, zoals vloerverwarming. Een haard of kachel is dan ideaal om snel bij te warmen (want vloerverwarming is een traag systeem). Ook dit heeft een invloed op het vermogen.

Gebruik onze rekentabel

Bereken het vermogen van uw kachel of haard via onderstaande tabel. Let op: de uitkomst is slechts een indicatie. Voor een volledige berekening raden we aan om contact op te nemen.

Uitleg tabel:

  • Lijn A: voor een goed geïsoleerde woning (dubbele beglazing, muur-, dak- en vloerisolatie).
  • Lijn B: voor een redelijk geïsoleerde woning (minstens dubbele beglazing).
  • Lijn C: voor een slecht geïsoleerde woning (geen van bovenvernoemde isolatiemethoden).