pp-haard-parket-zwart

Ja, een haard of kachel is geschikt voor houtskeletbouw

Hout en vuur gaan niet goed samen. Daarom vragen veel mensen zich af of ze in hun houtskeletwoning een haard of kachel mogen plaatsen.

Het antwoord is kort en krachtig: ja, u mag een haard of kachel in houten woning gebruiken. Zowel bij massieve houtbouw als een houtskelet.

Veilig verwarmen in een houtskeletbouw

Tijdens de installatie nemen we allerlei voorzorgsmaatregelen. We bekleden het toestel bijvoorbeeld in speciale vuurvaste platen. Die kunnen temperaturen tot wel 1000 °C aan.

Indien nodig voorzien we de rookgasafvoer van een extra laag onbrandbare isolatie. De dakdoorvoer van een houthaard wordt trouwens steeds uitgevoerd in een dubbelwandig geïsoleerd kanaal. Op deze manier wordt ze nooit te warm aan de buitenkant en is er geen brandgevaar.

Elk contact met hout wordt ook vermeden door bv. de verdiepingsdoorgangen voldoende mee te isoleren met de juiste materialen.

Passief huizen en haarden of kachels

Heel wat houtskelet woningen zijn passiefhuizen. Dankzij een doorgedreven isolatie verbruiken ze bijna geen energie voor de verwarming. Het is dan ook zeer belangrijk om een toestel te kiezen dat zeer goed regelbaar is en het juiste vermogensbereik heeft.

Moderne houthaarden voldoen onder andere aan de strengste normen met betrekking tot rechtstreekse aansluiting van verse lucht. Deze lucht wordt niet uit de kamer zelf genomen maar wel langs de buitenmuur of via een verluchte kelder of kruipruimte. Zodoende is er ook geen conflict met het ventilatiesysteem van de woning.

Wanneer u kiest voor een gashaard, wordt er steeds gewerkt met een concentrisch kanaal. Op deze manier heeft het branden van de haard geen enkele invloed op de lucht in de kamer en visa versa.