pp-haard-parket-zwart

Wat u moet weten over parket en vloerverwarming

Vloerverwarming en parket combineren kan perfect. Mits een correcte plaatsing. Want voor een optimaal rendement en het voorkomen van barsten moeten we rekening houden met verschillende factoren.

Soort parket voor vloerverwarming

Een eerste aandachtspunt is het type parket voor vloerverwarming.

Massieve houten planken zijn niet ideaal. Die kunnen onder invloed van luchtvochtigheids- en temperatuurverschillen kromtrekken.

Meerlaags hout is beter geschikt voor vloerverwarming.  Want samengesteld parket is stabieler. Veranderingen in relatieve luchtvochtigheid en temperatuur hebben een minder grote invloed op de planken.

Droogtijd chape

Vers geplaatste chape bevat veel vocht. Water en hout gaan niet goed samen. Daarom is de droogtijd zo belangrijk.  Om het droogproces te versnellen bestaat er ook sneldrogende chape!

Volgende rekenformule geeft een indicatie van de droogtijd:

  • 1 week per centimeter dikte
  • 2 weken voor elke centimeter boven de 5 cm

Een dekvloer van 9 cm dik is dus voldoende droog na 13 weken (5 + 4×2).

Voordat we het parket leggen, voeren we een carbuurmeting uit. Die toont het exacte vochtgehalte van de dekvloer. Zo zijn we helemaal zeker dat de chape klaar is.

Opstartprocedure verwarming

Vloerverwarming met parket combineren vraagt een speciale opstartprocedure van het verwarmingssysteem. Dat ziet er ongeveer als volgt uit:

  • Voor de plaatsing: watertemperatuur laten stijgen met 5 °C per dag tot een maximum van 45 °C.
  • 48 uur voor plaatsing: verwarming afzetten. De oppervlaktetemperatuur mag max. 15 °C zijn, de kamertemperatuur minstens 18 °C.
  • 3 dagen na plaatsing: watertemperatuur opnieuw laten stijgen met 5 °C per dag.

Temperatuur verwarming

Bij de plaatsing van parket op vloerverwarming is het belangrijk om de aanvoertemperatuur van het verwarmingswater te beperken tot maximum 45°C.

Relatieve luchtvochtigheid

Bij een te droge lucht krimpt hout. Zo ontstaan er kieren tussen de planken. En in een te vochtig huis zal het parket bol komen te staan.

Een goede luchtvochtigheid voorkomt dus heel wat problemen. Wij raden een relatieve luchtvochtigheid van 40 à 55% aan.  Dit voor een luchttemperatuur van +/- 20°C.

Tijdens het stookseizoen is het een goed idee om een luchtbevochtiger te plaatsen. Want verwarmen doet uitdrogen.