pp-haard-parket-zwart

Een haard zonder schoorsteen

Zoals u weet, heeft elke haard een rookgaskanaal nodig. Want de rookgassen moeten nu eenmaal via een schoorsteen naar buiten afgevoerd worden.

Deze afvoer zorgt voor heel wat beperkingen. De leidingen moeten voldoende lang zijn om trek te creëren. En een overdaad aan bochten is ook niet goed. Daarom hebben zoveel huizen een verticale schouw met een schoorsteen op het hoogste punt van het dak.

Helaas heeft niet iedereen de mogelijkheid om een haard aan te sluiten op een schoorsteen. Denk bijvoorbeeld aan iemand die in een gelijkvloers appartement woont.

Gelukkig bestaat er een oplossing; de PowerVent.

Een geventileerde afvoer

Maak kennis met de PowerVent. Dit toestel creëert een onderdruk in de afvoerbuizen, waardoor de rook naar buiten wordt gezogen. Zo ontstaat er een geventileerde afvoer.

Een PowerVent heeft twee grote voordelen:

  1. De leidingen kunnen ook naar beneden gaan, ze hoeven niet te stijgen
  2. De lengte van de leidingen speelt geen rol

Dit systeem laat enkele interessante toepassingen toe. Denk bijvoorbeeld aan een haard in het midden van de kamer met een rookgasafvoer door de kruipruimte. Of een haard tegen een buitenmuur met een heel korte afvoer door de gevel.

Verticaal, horizontaal of via allerlei bochten; met een PowerVent heeft u veel meer flexibiliteit wanneer het op de afvoer van rookgassen aankomt.

Deze oplossing is dus ideaal voor gesloten bebouwingen, appartementen en andere situaties waar het moeilijk was om een haard te plaatsen.

Alternatief: een elektrische haard

Indien er helemaal geen mogelijkheid is om een afvoer te plaatsen, is een elektrische haard een goed alternatief. Deze sfeerhaard produceert namelijk geen rookgassen. U kunt ze overal plaatsen.

Maar let op; een elektrische haard is bedoeld als ‘sfeermaker’. Ze produceert slechts 1 à 2 kW aan warmte. Om de kamer effectief te verwarmen is een gas- of houthaard een betere keuze.