Aandachtspunten bij parket naast tegels

Tegenwoordig is het super trendy om parket en tegels te combineren. Want dat is een leuke manier om een ruimte op te delen; bijvoorbeeld een parketvloer in de woonkamer voor wat gezelligheid, en een tegelvloer in de keuken voor het onderhoudsgemak.

Maar de plaatsing van parket naast tegels is moeilijker dan u denkt. Want er zijn enkele aandachtspunten.

Dikte van de dekvloer

De meeste woningen hebben een dekvloer (chape) onder de vloerbekleding. Bij een combinatie van tegels en parket moet die uit twee niveaus bestaan. Waarom? Om het hoogteverschil tussen beide materialen op te vangen.

Stel dat we een houten vloer leggen met planken van 14 mm dik, die we combineren met een keramische tegel van 10 mm dik. Indien de chape overal even hoog is, zouden de tegels 4 mm lager komen dan de parketvloer. Dat is niet mooi.

De chapper moet dus het nodige niveauverschil respecteren. Door de dekvloer van het parket 4 mm te verlagen, liggen beide vloerbekledingen op dezelfde hoogte en lopen ze netjes door. Zo vormt alles één geheel.

Afwerking van de naad

Bij de overgang van parket naar tegels is er altijd een kleine naad. Die kunnen we op twee manieren afwerken; elastisch afkitten met gekleurde of transparante siliconen of een overgangsprofiel plaatsen. De ideale methode bepalen we in onderling overleg.