Heeft u bouwplannen? Dan houdt u best rekening met een aantal zaken wanneer u ook een haard of kachel in de nieuwbouwwoning wilt. Zo verloopt de installatie vlotter en bespaart u zichzelf heel wat stress achteraf.
3 aandachtspunten bij nieuwbouw
Bij een nieuwbouwproject moeten er drie belangrijke keuzes gemaakt worden:
De plaats in de woning
Een eerste belangrijke keuze is de locatie van het toestel. In welke kamer komt die? En waar precies? Haarden en kachels hebben immers afvoerbuizen voor de rookgassen nodig. Die moeten voldoen aan enkele technische eisen op het vlak van verloop, maximale helling, lengte,…
De plaats waar de rookgasafvoer de woning verlaat is ook van belang. Dat kan door een gevel, door een plat dak of een hellend dak. Er zijn trouwens enkele wettelijke bepalingen omtrent de afstand met ramen, buren, enz.
Het type brandstof
Heeft u tijdens de planning van uw nieuwbouw al nagedacht over het soort brandstof? Gas of hout; ze hebben beide voor- en nadelen.
Voor een gashaard moet er een gasleiding voorzien worden. Die moet duidelijk aangeduid staan op de bouwplannen. Voor een houtkachel is er geen probleem, omdat die enkel een afvoer heeft. De aanvoer van verse lucht is wel belangrijk.
Het vermogen
Nieuwbouwwoningen zijn doorgaans heel goed geïsoleerd door de strenge EPB-eisen. Dit heeft een invloed op het vermogen van de haard of kachel. Want er is minder warmte nodig om de woning op temperatuur te brengen.
Geen idee hoeveel vermogen u nodig heeft? Kom met uw bouwplannen naar onze toonzaal en we rekenen het graag voor u uit.
Veelgestelde vragen
“Is een haard of kachel combineerbaar met een ventilatiesysteem C of D?”
Voor een ventilatie type C is er sowieso geen probleem, omdat er lucht de woning binnenkomt via roosters boven de ramen. Indien u een ventilatie type D plaatst, is een haard of kachel met een gesloten verbranding nodig. Die haalt zuurstof uit de buitenlucht. Op deze manier komt de luchtbalans niet in het gedrang.
Zowel bij een ventilatiesysteem C als D zijn wij voorstander van een toestel met gesloten verbranding.
“Kan een haard of kachel mijn vloerverwarming ontregelen?”
Nee, omdat moderne verwarmingssystemen gestuurd worden door thermostaten. Wanneer de kachel of haard brandt, warmt de kamer op en zal de cv-ketel minder warmte produceren (of helemaal uitschakelen). De vloerverwarming wordt dus niet ontregeld.
“Is dit nog wel een goed idee in een nieuwbouw?”
Jazeker, ook vandaag de dag past een haard of kachel in een nieuwbouwhuis. Het is de perfecte bijverwarming. Bijvoorbeeld in het tussenseizoen wanneer het nog net iets te koud is om de cv-ketel volop te laten draaien. Daarnaast is er nog het esthetische aspect. Want er gaat niets boven de gezellige flikkering van een haardvuur.
“Heeft een haard of kachel een invloed op mijn E-peil?”
Indien het toestel dient als bijverwarming – wanneer er dus ook een centrale verwarming is – houdt de EPB-rekening geen rekening met de haard/kachel. Er is dan geen invloed op het E-peil. Bij een haard of kachel als hoofdverwarming speelt het rendement een rol.
Bouwplannen? Kom eens langs
Wie een kachel of haard wil integreren in een nieuwbouw houdt best zo snel mogelijk rekening met het technisch aspect van de installatie. Kom dus zeker langs met uw plannen. Dan bekijken we samen de mogelijkheden.