Op welke ondergrond kan ik parket plaatsen?

Elke vloer heeft een goede basis nodig. Dat is voor parket niet anders. Er zijn verschillende ondergronden die geschikt zijn om een houten vloer op te plaatsen, maar soms zijn er enkele aanpassingen nodig.

Een bestaande tegelvloer

Als de bestaande tegelvloer in goede conditie is (egaal, stabiel en waterpas) kan deze als ondergrond voor het parket dienen. Afhankelijk van het type tegel wordt het oppervlak eerst opgeruwd zodat de lijm zich beter hecht. Bij niet-vlakke vloeren is een extra egalisatielaag nodig. Hiervoor mag enkel een parketgeschikte egaline gebruikt worden.

Indien de tegels in slechte staat verkeren, is het vaak beter om de vloer helemaal uit te breken. Dan wordt het parket op de onderliggende chape geplaatst.

Een bestaande parketvloer

Tip: geef het bestaande parket een tweede leven met een parketrenovatie, waarbij we het hout opschuren en opnieuw behandelen.

Wilt u toch een gloednieuwe houten vloer (bv. in een andere houtsoort of een andere vorm)? Dan kan het bestaande parket als ondergrond dienen. Natuurlijk mag die niet aangetast zijn door vocht. De ondervloer moet effen, stabiel en waterpas zijn.

Indien de vloerpas niet hoger mag komen, bijvoorbeeld omwille van deuren, moeten we het oude parket sowieso uitbreken. Dat geldt ook voor tegelvloeren.

Chape

Zowat alle nieuwbouwwoningen worden opgeleverd met een dekvloer van chape. Deze ondergrond is ideaal voor parket. Ze is namelijk heel stevig en vlak. Belangrijk is wel om de droogtijd te respecteren. Chape bevat veel vocht. Dat moet eerst verdampen voordat we het parket plaatsen.

Wanneer er vloerverwarming in de chape zit, is het zéér belangrijk dat het startprogramma volledig doorlopen is. Anders kan de chape later uitzetten of krimpen, met schade tot gevolg.

OSB-platen

Ook OSB-platen (of andere houten plaatmateriaal) kunnen dienen als ondergrond voor parket. Dit zien we vaak op de zolderkamers van oudere woningen, waarbij de platen op een houten roostering liggen. Natuurlijk moet alles stevig verankerd zijn en waterpas liggen.

Vinyl of tapijt

Halfzachte ondergronden zoals vinyl en tapijt zijn niet geschikt als ondergrond. Hiervoor zijn ze te flexibel. Het is dus belangrijk om deze vloerbekledingen eerst te verwijderen.