Waarom open haarden achterhaald zijn

Bij nieuwbouw wordt een open haard niet meer geplaatst. Maar misschien heeft u net een oude woning gekocht waarin nog een open haard staat. Dan doet u er goed aan om ze tijdens de renovatiewerken te vervangen door een kachel of inbouwhaard. Want open haarden zijn niet meer van deze tijd. Ze hebben te veel nadelen:

Laag rendement

Het grote nadeel van een open haard is het lage rendement. Want er is enkel stralingswarmte (kachels geven ook convectiewarmte af). Daarnaast gaat enorm veel warmte verloren door de schoorsteen. En dan is er nog de verbrandingstemperatuur. Die ligt veel lager dan een houtkachel.

Door dit alles hebben open haarden een efficiëntie van slechts 10 à 15%. Ter vergelijking: een moderne houtkachel behaalt een rendement van 70 à 80%. Voor een open haard heeft u dus veel meer brandhout nodig om dezelfde hoeveelheid warmte te produceren. Dat maakt stoken duurder.

Grote luchttoevoer

Geen vuur zonder zuurstof. Maar een open haard heeft wel erg veel zuurstof nodig.

Men schat dat een open haard zo’n 1000 tot 2000% meer lucht aanzuigt dan nodig is voor de verbranding. Dat komt neer op 250 tot 500 m³ verse lucht per uur. Een goede ventilatie is dus van cruciaal belang.

Dit heeft ook een negatief effect. Er ontstaat immers een sterk aanzuigeffect. Dat kan een onaangename trek veroorzaken, omdat koude lucht langs kieren en openingen de woning binnenkomt.

Rook in de kamer

Een open haard is geen afgesloten systeem. Er zal dus altijd een klein beetje rook in de kamer terechtkomen. Dat is niet aangenaam, zeker voor personen met ademhalingsproblemen (zoals astma).

CO-gevaar

Omdat een open haard zuurstof uit de kamer gebruikt, en de verbranding nooit optimaal is, ontstaat er altijd een kleine hoeveelheid CO. Normaal gezien wordt die via de schoorsteen verwijderd. Maar dat is niet het geval bij een slecht ontworpen open haard of een gebrek aan trek. Hierdoor is het een van de gevaarlijkste verwarmingsmethoden.

De oplossing: open haard ombouwen tot kachel of inbouwhaard

Heeft u een huis gekocht met een open haard? Laat deze dan ombouwen. Wij zetten met plezier een moderne kachel of inbouwhaard in de plaats. Eentje op hout, aardgas of elektriciteit. Bezoek onze toonzaal in Geel of Emblem voor meer informatie.