pp-haard-parket-zwart

Tips om stookhout te bewaren

Enkele weken geleden gaven we reeds enkele tips voor de aankoop van brandhout. Vandaag kijken we naar de opslag ervan. Want stookhout bewaren vraagt enkele aandachtspunten.

Brandhout stockeren doet u zo

  • Bewaar het brandhout buiten. Het droogproces vraagt namelijk een goede luchtcirculatie. In een garage, schuur of opberghok is er onvoldoende wind, waardoor er schimmelvorming ontstaat.
  • Leg de houtblokken niet rechtstreeks op de grond, want dan nemen ze vocht op. Plaats er een pallet onder. Of maak een verharde basis met enkele klinkers.
  • De bovenkant van de stapel moet beschermd zijn tegen de regen. Voorzie dus een afdakje.
  • De houtblokken helemaal afschermen door middel van een zeil is geen goed idee, want dan is er onvoldoende luchtcirculatie. Laat de zijkanten open.
  • Stapel het hout niet te compact. Gebruik een geschrankt legpatroon. De openingen tussen de lagen zorgen ervoor dat de wind het stookhout sneller droogt.
  • Liggen de houtblokken tegen een muur? Houd minstens 10 cm afstand om de luchtcirculatie niet te belemmeren.
  • Brandhout te lang opslaan is geen goed idee. Hierdoor stijgt de kans op houtworm en boktorren. Bovendien verliest het jaarlijks 3% van haar energiewaarde. Wij raden een houtvoorraad van 3 jaar aan. Door jaarlijks met 1 jaarhoeveelheid aan te vullen, zit u nooit zonder.
  • Plaats de opslag bij voorkeur aan de oostelijke kant van de woning. Op deze manier is het stookhout beschermd tegen de slagregen.

Design houtopslag

Op zoek naar een houtopslag met oog voor design? Wij hebben precies wat u nodig heeft. Deze huisjes worden dé blikvanger in uw tuin. De natuurlijke schoonheid van gestapeld hout in combinatie met geroest cortenstaal en een groene omgeving ziet er ronduit prachtig uit.

rb73 bruges opslag brandhout

De Harrie Leenders Woodbee is een uitstekend alternatief. Deze houtberging bestaat uit individuele honingraatmodules, die u makkelijk kunt uitbreiden. In een set van 3 elementen past ongeveer 2m³ stookhout.

harrie leenders woodbee hout opslaan

Contacteer ons voor meer informatie over de mogelijkheden en prijzen.