pp-haard-parket-zwart

Massief of meerlaags: welk parket kies je best?

Wie parket koopt, moet eerst een keuze maken tussen massieve of meerlaagse planken. Maar wat is nu juist het verschil? En waarom zou u voor een specifieke soort kiezen? In dit artikel bekijken we beide parkettypes van dichterbij.

Wat is massief parket?

Massief parket bestaat uit één stuk hout. De planken zijn meestal 6 tot 9 mm dik. Op het vlak van kwaliteit behoort massief parket tot het neusje van de zalm. Let wel op: de plaatsing is arbeidsintensiever in vergelijking met een meerlaagse parketvloer.

Wat is meerlaags parket?

Meerlaags of samengesteld parket bestaat uit meerdere lagen. Voor de onderste delen gebruikt men goedkoper hout zoals multiplex of HDF. De toplaag zorgt voor het uitzicht en bestaat uit massief hardhout (meestal eik). Deze toplaag is verkrijgbaar in verschillende diktes.

Een meerlaagse parket zal doorgaans goedkoper zijn dan een massieve vloer, omwille het verschil in eiken toplaag (3,8 mm t.o.v 9 mm) en een verschil in plaatsingskost/afwerkingkost van de vloer.

Waar zit het verschil?

Door hun verschillende samenstellingen hebben beide parketsoorten andere eigenschappen. Een overzicht:

Stabiliteit

Dankzij de haakse verlijming van een meerlaags parket is het minder gevoelig voor schommelingen in luchtvochtigheid en temperatuur. Een massief parket zal meer uitzetten of krimpen en is NIET geschikt voor vloerverwarming.

Levensduur

Na verloop van tijd zullen vuil, vlekken en andere beschadigingen de uitstraling van uw houten vloer aantasten. Gelukkig kunt u het parket opschuren. Zo ziet alles er weer als nieuw uit. Deze parketrenovatie gaat vaker bij massieve planken. Bij een samengesteld parket is dit beperkt door de dikte van de toplaag. Massief parket heeft dus een langere levensduur.

Wat kies ik best…

  • …wanneer ik vloerverwarming heb? Door haar hoge dimensionele stabiliteit is meerlaags parket beter geschikt voor vloerverwarming dan massief parket.
  • … voor een drukbelopen vloer, bijvoorbeeld in een winkel of restaurant? Een massieve houten vloer gaat langer mee en kunt u meermaals opfrissen.
  • … in de woonkamer, eetkamer, keuken of slaapkamer? Dat maakt niet uit. Beide soorten zijn geschikt voor elke kamer.
  • … in de badkamer? Voor deze vochtige ruimte raden we samengesteld parket aan. Opgelet: in de badkamer is een professionele plaatsing cruciaal!