Eik blijft een van de meest geliefde keuzes voor houten vloeren. Toch wint bamboe parket aan populariteit. Want deze parketsoort is ecologisch, duurzaam en budgetvriendelijk.

Wat is bamboeparket?

Bamboeparket bestaat uit planken die vervaardigd worden van bamboeplanten. Hoewel de stengels lijken op stammen, is bamboe eigenlijk een grassoort. De binnenkant is namelijk hol.

Voordelen van bamboe parket

Dit materiaal biedt drie belangrijke voordelen:

  1. Milieuvriendelijk
  2. Stabiel
  3. Geschikt voor vloerverwarming

1. Bamboevloeren zijn milieuvriendelijk

Het grote voordeel van bamboe ten opzichte van andere houtsoorten is de groeisnelheid. Een eikenboom heeft meerdere jaren nodig voordat hij kaprijp is. Bamboe is een grassoort die op twee maanden tijd meer dan 5 meter hoog kan worden.

Hierdoor heeft dezelfde oppervlakte een hoger rendement. Dat maakt bamboe zo ecologisch.

2. Bamboe is stabiel

Bamboe heeft een compacte vezelstructuur. Hierdoor hebben deze planken een hoge dimensionele stabiliteit. Dit wil zeggen dat ze – ten opzichte van hardhout – minder krimpen of uitzetten onder invloed van temperatuurschommelingen en vochtigheid. Hierdoor kunt u zelfs in de badkamer een bamboe vloer leggen.

3. Bamboe kan op vloerverwarming

Heeft u vloerverwarming in huis? Dan is bamboe zeker het overwegen waard. Deze planken zijn namelijk geschikt voor vloerverwarming.

Hoe worden bamboeplanken gemaakt?

De productie van bamboeparket start met het kappen van de stengels. Die worden in stroken gezaagd en gekookt (om insecten, parasieten en schimmels te doden). Daarna verlijmt men meerdere lagen kruiselings op elkaar onder hoge druk. Door het kruiselings verband is de plank beter bestand tegen kromtrekken.

Het onderhoud

Qua onderhoud is bamboe vergelijkbaar met andere houtsoorten. Gebruik steeds de juiste producten om een lange levensduur te garanderen. Lees dit artikel voor meer tips.

Kostprijs bamboe vloer

De prijs is sterk afhankelijk van het product u kiest. Soms kan dit goedkoper zijn ten opzichte van hetzelfde product in eik.

Wilt u een prijs op maat? Vraag een offerte of bezoek een van onze toonzalen voor meer informatie.