pp-haard-parket-zwart

7 Tips voor parket in de keuken

Parket in de keuken is perfect mogelijk – hoewel sommige mensen denken van niet. Maar dan moet u wel rekening houden met enkele zaken. Hier zijn alvast zeven tips:

Leg parket met een dikke toplaag of kies voor massief.

In weinig ruimtes ontstaan er zoveel vlekken op de vloer als in een keuken. Denk bijvoorbeeld aan etensresten die op de grond vallen, waterdruppels tijdens het afwassen, spatten van een frietketel, enz.

Daarom raden wij aan om een meerlaagse parket met een dikke toplaag of een massieve parketvloer in de keuken te leggen. Waarom? Omdat u deze planken meermaals kunt afschuren om alles te vernieuwen.

Vloerverwarming in de keuken?

Tegenwoordig kiezen heel wat mensen voor vloerverwarming in hun keuken. Die zorgt voor een aangename warmte en bespaart plaats (omdat u geen radiatoren moet ophangen).

Meerlaags hout is beter geschikt voor vloerverwarming. Want de planken zijn stabieler.

Kies hout met een tekening.

Elke houtsoort en -sortering heeft een eigen nerftekening. Sommige planken zien er heel egaal en uniform uit, terwijl andere een vrij uitgesproken houttekening hebben. Deze laatste groep is interessant in de keuken. Want dan vallen kruimels en ander vuil minder snel op.

Kleine keuken? Plaats licht parket.

Niet iedereen beschikt over een gigantische keuken met een zee aan ruimte. Heel wat huizen en appartementen hebben een eerder bescheiden keukentje. In dat geval raden we aan om voor een lichte houtsoort en afwerking te kiezen. Hierdoor zal de kamer optisch vergroten.

Zorg voor een goede verluchting.

De keuken behoort tot de vochtige ruimtes van een woning. Tijdens het koken en afwassen komt er veel waterdamp vrij, waardoor de luchtvochtigheid stijgt. Dat is nadelig voor het parket.

De meeste houtsoorten hebben een relatieve luchtvochtigheid nodig tussen de 50 en 60%. Is die te hoog, dan kunnen de planken vervormen. De keuken goed verluchten is dus de boodschap.

Let op de afwerking.

Wanneer u een vlotte reiniging van uw parketvloer wenst, raden wij aan om voor een matte vernis te kiezen in de keuken. Op deze manier worden eventuele openingen beter gedicht zodat vocht en vet minder kans maken om in de plank te dringen. Houd er wel rekening mee dat (bij een eventuele herstelling) de plaats waar er aan een plank gewerkt wordt, steeds beter zichtbaar is bij een vernis.

Zorg voor een goed onderhoud.

Om vlekvorming (waterdruppels, zuren, vetten, …) zo veel mogelijk te vermijden, is een goed en regelmatig onderhoud van de parketvloer in de keuken nog belangrijker dan in een andere ruimte. Gebruik hiervoor zeker de juiste producten. Vraag gerust meer informatie over het onderhoud.