Sommige mensen houden van vrijstaande kachels. Andere van inbouwhaarden. Een inbouwhaard met een op maat gemaakte omkasting sluit mooi aan bij de rest van het interieur. Bovendien biedt deze kast allerlei mogelijkheden. Je kan er bijvoorbeeld een televisie in kwijt of wandplanken in integreren.
Waarom is een ombouwkast nodig?
Rond inbouwhaarden bouwen we steeds een omkasting. Op deze manier zijn alle leidingen netjes weggewerkt, zoals de gastoevoer en rookgasafvoer. Bovendien laat deze omkasting ons toe om extra opbergcompartimenten te voorzien. Dat komt altijd van pas in een woon- of eetkamer.
Inspirerende voorbeelden
Wat inspiratie nodig voor je haardomkasting? Lees snel verder!
Rechte omkasting
De meest eenvoudig ombouw bestaat uit drie verticale panelen. Die vullen de volledige hoogte van de kamer. Wil je de inbouwhaard toch wat meer laten uitspringen, verf deze omkasting dan in een accentkleur.
Siermantel
Uiteraard kan je ook kiezen voor een schouwmantel. Dat kan een heel simpel ontwerp zijn, maar evengoed een decoratieve stenen mantel met een klassieke uitstraling.
Omkasting met laag tv-meubel
Vaak staat de haard vlak naast de televisie. In dit geval kan je een tv-meubel integreren in de omkasting. Neem bijvoorbeeld een kijkje naar onderstaande realisatie. Hier loopt de kast van de hoekhaard netjes over in een televisiekastje met twee deurtjes. Daarin is plaats genoeg voor een dvd-speler, een decoder, afstandsbedieningen, enz.
Compleet haardmeubel
Wil je nog een stapje verder gaan? Integreer de haard dan in een kastenwand. Bij onderstaande project installeerden we een compleet haardmeubel met links een televisiekast, centraal een inbouwhaard en rechts een aantal maatkasten.
Kast als room divider
De haardomkasting kan zelfs dienstdoen als kamerverdeler. Hier deelt een op maat gemaakte kast de ruimte op in twee delen. Links is er een doorkijkhaard, rechts een laag kastje en enkele wandplanken.
Brandveiligheid
Heel wat mensen maken zich zorgen over de houten omkasting van een inbouwhaard. En gelijk hebben ze. Want hout en vuur gaan niet goed samen. Daarom pakken we de haard eerst in met brandbestendige platen. Door het isolerend vermogen blijven ze lekker koel aan de buitenkant. Zo wordt de brandveiligheid gewaarborgd.