pp-haard-parket-zwart

Een oude kachel vervangen: waar moet u op letten?

Nieuwer is beter. Toch meestal. Heel wat mensen besluiten om na enkele jaren hun oude kachel te vervangen. Dat is een goed idee. Want nieuwe toestellen bieden verschillende voordelen ten opzichte van oude kachels.

Redenen om een oude kachel te vervangen

Er zijn verschillende redenen om voor een vernieuwing te kiezen:

  • Design. U bent het uiterlijk van de oude kachel beu en wilt een ander ontwerp.
  • Verbruik. Vervang de kachel door eentje met een hoger rendement (nieuw toestel = recente verbrandingstechnologie = effici├źnter)
  • Slijtage. De oude kachel vertoont enkele gebreken.
  • Omschakeling. Bijvoorbeeld een oude houtkachel vervangen door een gashaard.
  • Green Deal. Met de nieuwe Green Deal wil men de energie- en milieuprestaties van houtverbranding verbeteren. Oude toestellen voldoen niet meer aan de huidige, strengere normen.

Aandachtspunten

Deze vernieuwing is meestal wat complexer dan een afkoppeling van de oude kachel en de aansluiting van het nieuwe toestel. Enkele aandachtspunten:

Oude houtkachel vervangen door nieuwe houtkachel

Controleer of de diameter van het rookkanaal voldoende groot is voor het nieuwe toestel. Wanneer u nog over een gemetst kanaal beschikt (geen schouwpotten of inox kanaal), wordt er een nieuw kanaal geplaatst. Is de huidige rookgasafvoer in goede staat, kan hier desgevallend op worden aangesloten.

Oude houtkachel vervangen door een nieuwe gaskachel

Bij deze omschakeling is er sowieso een nieuw rookkanaal nodig. Omdat nieuwe toestellen voorzien zijn voor gesloten verbranding, en daardoor steeds geplaatst worden met een volledig concentrisch kanaal. Daarnaast moeten we een gastoevoer voorzien. Voor deze werken is een Cerga-certificaat vereist.

Oude gaskachel vervangen door een nieuwe gaskachel

Net zoals bij de vervanging van een houtkachel, kijken we de bestaande gastoevoer en rookgasafvoer na. Op deze manier zijn we zeker dat alles goed werkt en bij het nieuwe toestel past. Indien nodig wordt het bestaande rookkanaal vervangen.

Oude gaskachel vervangen door nieuwe houtkachel

Deze ombouw komt minder vaak voor. We spenderen opnieuw aandacht aan het rookkanaal. De gastoevoer is niet meer nodig en wordt afgesloten.

Nieuw toestel in de plaats (gas of hout)

Het is steeds noodzakelijk dat het bestaande rookkanaal geveegd wordt vooraleer het oude toestel wordt verwijderd.