pp-haard-parket-zwart

Hoeveel kost een parketvloer?

Voor de bouw van een nieuwe woning of een grondige renovatie moet u natuurlijk een budget samenstellen. Onder andere voor de vloerbekleding. Wilt u bijvoorbeeld parket kopen, dan vraagt u zich waarschijnlijk af hoeveel dit zal kosten.

De kostprijs van parket hangt af van verschillende factoren. In dit artikel geven we meer informatie en richtprijzen.

Dit bepaalt de parket prijs

Op deze vloerbekleding kunnen we helaas geen vast bedrag plakken. Het is namelijk steeds een combinatie van:

Het type parket

Parketvloeren kunnen we onderverdelen in twee groepen: 9 mm massief op onderparket en samengesteld. 9 mm massief parket is doorgaans iets duurder dan meerlaagse planken. Maar het is wel iets dikker en kan bijgevolg vaker afgeschuurd worden. Wanneer het geheel is afgewerkt, is er qua sterkte en slijtweerstand geen verschil.

De houtsoort

Eik, bamboe, wengé, … parket is verkrijgbaar in verschillende houtsoorten. Sommige soorten zijn goedkoper dan andere. Op kleine oppervlaktes is dit prijsverschil verwaarloosbaar, maar in grote ruimtes telt dit wel door.

De lijm-kwaliteit

Er zijn tegenwoordig veel fabrikanten van meerlaagse parketvloeren op de markt. Omdat de consument door de bomen het bos niet meer ziet, hebben wij zelf een selectie gemaakt van degelijke en betrouwbare leveranciers die uitsluitend werken met Europees eiken. Zo kunnen wij op onze meerlaagse parketvloeren steeds een garantie van 10 jaar bieden op delaminatie.

De sortering

De sortering geeft meer informatie over de noesten in de planken:

  • 1ste keus is een volledig foutvrije plank (alleen mogelijk in 9 mm massief).
  • 1 bis is een plank met gezonde knoopjes tot ca. 10 mm
  • Rustiek A heeft gezonde knopen tot ca. 35 mm
  • Rustiek B heeft knopen tot ca. 50 mm

Voor de prijs wordt meestal vertrokken van een Rustieke sortering. Hoe kleiner de knopen in de plank mogen zijn, hoe verder men moet uitsorteren en hoe duurder de planken worden.

De vorm

Bepaalde types parket vragen meer handenarbeid dan andere. Een kamer met klassieke langwerpige planken bekleden gaat bijvoorbeeld veel sneller dan het plaatsen van visgraatparket.

Legmethode

In de meeste gevallen worden de planken rechtstreeks verlijmd op de chape. Indien er toch zwevend moet geplaatst worden (omwille van de ondergrond), werken we steeds met geluidsdempende matten. Ook deze keuze heeft uiteraard invloed op de totaalprijs.

Btw

De kostprijs van een parketvloer bestaat niet alleen uit materialen en werkuren. Vadertje Staat wil ook zijn deel. Bij renovaties bedraagt de btw 6%, bij een nieuwbouw 21%.

Plinten

Als afwerking plaatsen we plinten. In ons aanbod zitten zowel de standaard schilderplinten (hierdoor kan de kleur van de muur doorlopen tot op uw parket) als eiken plinten, welke dan in dezelfde kleur worden afgewerkt zoals de parket zelf.

Bijkomende kosten

Daarnaast zijn er mogelijks nog enkele bijkomende kosten:

  • Uitbreken van een bestaande, verouderde parketvloer of tegelvloer
  • Egaliseren van de ondervloer voor de plaatsing (met vezelversterkte egaline)
  • Bekleding van bestaande trappen in parket (arbeidsintensiever dan een vloer)
  • Vochtwerende primer

Richtprijzen voor parketvloeren

Voor de prijs van parket (inclusief materialen en plaatsing) mag u rekening houden met een startprijs van 80 à 90 euro per vierkante meter, afhankelijk van bovenstaande keuzes. Wilt u een exacte prijs? Laat dan een offerte maken.