Onze leveranciers, producenten van houtkachels leveren ons niet alleen kwaliteit… ze geven ons EN u de eindgebruiker graag zeer bruikbare stooktips!
5 stappen naar een mooi vuur in uw houthaard:
Stap 1:
* Gekloofde houtblokken van ongeveer 25cm tot 30cm lang met een dikte van 10cm.
* Aanmaakblokjes van ongeveer 10cm lang en 3cm dik.
* Gebruik nooit brandbare vloeistoffen zoals spiritus of wasbenzine
Stap 2:
* Leg voldoende houtblokken kruislings gestapeld in de haard. Het aantal kan je normaal vinden in het boekje van je haard (hangt van grootte af)
* Zorg dat de houtblokken niet tegen elkaar liggen, met de splijtkant naar boven gericht.
* Leg het kleinere aanmaakhout kruislings op de grote blokken met 2 à 3 aanmaakblokjes.
* Steek het vuur van bovenaf aan, net als een kaars. Zo warm je de schoorsteen direct goed op. Ook verbranden de gassen en de rook die vrijkomen uit het onderliggende hout. Dit is de meest efficiënte manier om de haard snel en probleemloos op gang te krijgen!!
Stap 3:
* Om het vuur goed te ontsteken is er veel verbrandingslucht nodig. Daarom -> de luchtschuif helemaal open.
* Steek de aanmaakblokjes aan en sluit de deur van de haard.
* Na ongeveer 20 minuten heb je een volledig en rookvrij vuur.
* Laat de deur dicht tot het hout is opgebrand.
Stap 4:
* Wanneer de laatste vlammen weg zijn, leg je een nieuwe lading houtblokken in de haard. Niet te veel, 1 laag is voldoende.
* Open de deur van de haard en leg de nieuwe houtblokken voorzichtig in de roodgloeiende assen.
* Als de houtblokken na een paar minuten goed branden kun je de primaire lucht afsluiten met behulp van de luchtschuif.
* De secundaire- en ruitbeluchting laat je altijd open staan (oudere modellen beschikken hier vaak over), zelfs als de temperatuur in de kamer te hoog wordt.
* Je kunt deze beluchting wel zelf wat bijregelen maar sluit hem tijdens het stoken nooit helemaal af.
Stap 5:
* Als je klaar bent met stoken, voeg dan geen hout meer toe en laat de haard afkoelen.
* De luchtschuif pas dicht zetten wanneer de haard is afgekoeld.
Extra tips tijdens en na het stoken:
* Als je een schoorsteenklep hebt, zet deze tijdens het stoken dan altijd helemaal open.
* Verwijder regelmatig de assen uit je afgekoelde haard, hoeft niet telkens na 1 stookbeurt.
* Laat jaarlijks uw schoorsteen of rookkanaal reinigen door een goede schouwveger.
Veel stookplezier!
bron: http://www.interfocos.com/nl/service/het-nieuwe-stoken